Versie 0.191 van MAME en MESS is uitgekomen. MAME staat voor Multiple Arcade Machine Emulator en is een programma waarmee het mogelijk is om een grote hoeveelheid klassieke arcadespellen te spelen. MESS staat voor Multi Emulator Super System en emuleert een groot aantal oude computers, zoals de Commodore 64, Atari 2600, Gameboy en ZX Spectrum. De uitgebreide lijst met veranderingen staat hier, de release notes kunnen hieronder worden gevonden.
MAME 0.191
MailStore Home 10.2.1
Versie 10.2.1 is uitgekomen van MailStore Home. Met dit programma, dat gratis is voor thuisgebruik, kan een back-up worden gemaakt van alle e-mails. Ondersteuning is aanwezig voor pop3- en imap-accounts, de Microsoft-programma’s Outlook Express tot en met Outlook 2016, Mozilla Thunderbird, accounts op Exchange, Kerio Connect en MDaemon, onlineaccounts zoals Gmail en mailbox-bestanden, die bijvoorbeeld door Eudora worden gebruikt. In deze uitgave is het volgende probleem verholpen:
Mp3tag 2.85
Florian Heidenreich heeft versie 2.85 van Mp3tag uitgebracht. Met dit programma kunnen de metatags van de meest gangbare muziekformaten worden aangepast. Ondersteuning is aanwezig voor ID3v1, ID3v2.3, ID3v2.4, mp4, wma, Vorbis-comments en Ape-tags. Verder kunnen de bestandsnamen aan de hand van die tags worden aangepast en kunnen playlists worden gegenereerd. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd:
Multifunctionele kaartlezer Kingston MobileLite G4
Kingston, bekend van de geheugenkaarten en computergeheugen, heeft met de MobileLite G4 een uiterst compacte en snelle multifunctionele kaartlezer op de markt gebracht. De kaartlezer ondersteunt microSD- en SD-geheugenkaarten, USB 3.0 en 2.0, en is niet veel groter dan een royaal uitgevallen paperclip. Is dit de ideale kaartlezer voor gebruikers die veel onderweg zijn?
De Kingston MobileLite G4 kaartlezer is slechts 52x33x9 mm groot en weegt 16 gram. De kaartlezer is vervaardigd uit metaal en kan dan ook tegen een stootje. De MobileLite G4 is circa 20 procent kleiner dan voorgaande modellen en past gemakkelijk in elke fototas of broekzak. De kaartlezer leest SD-, SDHC-, SDXC- en UHS-II geheugenkaarten, evenals de microSD uitvoeringen van deze geheugenkaarten. De meeste recente snelheden worden ondersteund en de MobileLite $G is compatibel met Windows 7.1 (SP1) en hoger, Mac OS X versie 10.0.x en hoger, Linux 2.6 en hoger, en Chrome OS. De kaartlezer ondersteunt standaard USB 3.0, maar is ook compatibel met USB 2.0 poorten. Uiteraard worden dan de maximale overdrachtssnelheden gehaald.
Grotere bestanden
Digitale camera’s hebben de laatste jaren beeldsensors met steeds meer megapixels gekregen met als gevolg grotere beeldbestanden. Een 42-megapixel JPEG-beeld van een Sony A7R II is bijvoorbeeld gemiddeld 24 MB groot. Het overzetten van grote hoeveelheden beelden na een dag fotograferen is dan ook vaak een tijdrovende klus. Zeker, als men ook nog een in RAW fotografeert. Videografen die in 4K filmen met drone of digitale camera zijn ook gebaat bij een snelle bestandsoverdracht. Zij dienen ook te beschikken over een geheugenkaart met een hoge opslagsnelheid. Wij hebben de MobileLite G4 kaartlezer dan ook getest met een Kingston MicroSD 64 GB geheugenkaart met een leessnelheid van 90 MB/s en een schrijfsnelheid van 45 MB/s. Deze microSD geheugenkaart wordt geleverd inclusief SD adapter, maar die heb je met de MobileLite G4 eigenlijk niet nodig, want deze kaartlezen beschikt over een SD- en een microSD slot. Je kunt deze adapter uiteraard wel gebruiken om de microSD kaart in een SD-slot te kunnen gebruiken. Handig als men een digitale camera heeft met een SD-slot en een drone met microSD-slot.
Praktijk
De MobileLite G4 wordt geleverd in een blisterverpakking. Het eerste dat opvalt na het uit de verpakking halen van de kaartlezer is de degelijke constructie. De MobileLite is grotendeels vervaardigd uit metaal met een kunststof bovenzijde waarin beide slots zich bevinden. Het spreekt voor zich dat de kleine opening voor microSD-kaarten is en de grote voor SD-kaarten, maar voor alle duidelijkheid staat bij het grote slot de tekst ‘SD’ en bij de kleine ‘microSD’ vermeld. Na het plaatsen van een SD-geheugenkaart steekt ongeveer een kwart van de geheugenkaart uit de kaartlezer, zodat deze ook weer gemakkelijk kan worden verwijderd. Bij een microSD-kaart is het stuk dat uitsteekt veel kleiner, maar dankzij de ronde inkeping boven het slot zijn ook die kaarten gemakkelijk weer uit de kaartlezer te halen, prima! Handig is dat als men twee kaarten – een SD- en een microSD-kaart – in de MobileLite G4 plaatst en deze vervolgens op de computer in een USB-poort steekt, er ook twee driveletters worden getoond met inhoud. Men kan dus met twee kaarten tegelijk werken!
Conclusie
De Kingston MobileLite G4 doet zijn naam eer aan: de kaartlezer is mobiel, licht en supersnel. Om echter het maximale rendement uit deze compacte kaartlezer te halen, dient men wel te beschikken over snelle geheugenkaarten en een computer met een USB 3.0-poort. Ter vergelijking de maximale snelheid van USB 2.0 bedraagt 480 Mbit/s en van USB 3.0 is dat 4,8 Gbit/s! Wie echter op zoek is naar een rappe kaartlezer die ook met USB 2.0 overweg kan, kan niet om de MobileLite G4 heen. En voor de prijs hoeft men het niet te laten, want de Kingston MobileLite G4 kost op Bol.com momenteel slechts € 15,71!
Kijk voor meer informatie op www.kingston.com.
Het bericht Multifunctionele kaartlezer Kingston MobileLite G4 verscheen eerst op Breekpunt.nl.
pfSense 2.4.1
Versie 2.4.1 van pfSense is uitgekomen. Dit pakket is gebaseerd op het besturingssysteem FreeBSD en richt zich op router- en firewalltaken. Het is in 2004 begonnen als een afsplitsing van m0n0wall vanwege verschillende visies bij de ontwikkelaars en in de loop van de jaren uitgegroeid tot een router- en firewallpakket dat in zowel kleine als zeer grote omgevingen kan worden ingezet. Voor meer informatie verwijzen we naar deze pagina. De hoogtepunten voor deze uitgave zien er als volgt uit:
DisplayFusion 9.0
Binary Fortress Software heeft versie 9.0 van DisplayFusion uitgebracht. Dit programma is bedoeld om een multimonitor-set-up te beheren. Zo kan per beeldscherm een aparte achtergrond of screensaver worden ingesteld en kunnen programma’s op een door de gebruiker te bepalen beeldscherm worden geopend. Prijzen voor een licentie gaan per 1 november voor het eerst in zeven jaar omhoog en tot die tijd geldt een korting van 50%. Er is ook een gratis versie, maar die heeft uiteraard minder mogelijkheden. Meer informatie over DisplayFusion staat op deze pagina. De belangrijkste verbeteringen zijn hieronder voor je op een rijtje gezet:
Ziggo Mediabox XL 3.4.2
Ziggo heeft details bekend gemaakt van de nieuwe software update voor de Mediabox XL. Deze update heeft versienummer 1-342-173.2.1_H34_S20_200_68.0 gekregen, afgekort naar versie 3.4.2. De update zal zoals gewoonlijk gefaseerd worden uitgerold. Een exacte planning is niet vrijgegeven en het is helaas niet mogelijk om de update zelf te forceren. Hieronder is de lijst met veranderingen en verbeteringen te vinden die met deze update worden doorgevoerd.
Tor Browser 7.0.8
Kort na het verschijnen van Tor Browser versie 7.0.7 is alweer een opvolger verschenen. Tor staat voor The Onion Router en is een netwerk dat gebruikt kan worden om redelijk anoniem over internet te surfen. Al het tcp-verkeer van gebruikers wordt langs verschillende Tor-routers geleid, waarna het voor de ontvanger vrijwel niet meer mogelijk is om na te gaan wie de oorspronkelijke verzender was. Binnen het Tor-netwerk is die informatie nog wel aanwezig, zodat antwoorden, uiteraard ook weer via het stelsel van routers, uiteindelijk weer op de juiste plek aankomen. Deze uitgave bevat een nieuwere versie van Torbutton, wat enkele problemen moet verhelpen.
Node.js 8.8.1
Node.js is open source en platformonafhankelijk, en is gericht op het ontwikkelen van server-sidewebapplicaties. Die applicaties worden geschreven in JavaScript en uitgevoerd binnen de Node.js runtime op de server. Het biedt een event-gedreven omgeving aan waarbij non-blocking i/o een belangrijk uitgangspunt is geweest. Voor meer informatie verwijzen we naar deze pagina. Het ontwikkelteam heeft versie 8.8.0 vrijgegeven, met kort daarop een kleine update. De belangrijkste verbeteringen die hierin zijn aangebracht, zijn hieronder voor je op een rijtje gezet:
PowerArchiver 2017 17.01.06
Netgear ReadyNAS 6.9.0
Netgear heeft ReadyNAS versie 6.8.1 uitgebracht. Deze software draait op de diverse nas-apparaten van Netgear, zoals de met een arm-processor uitgeruste RN102, RN104, RN202, RN204, RN212, RN214 en RN2120, en de met een x86-processor uitgeruste RN312, RN314, RN316, RN516, RN716x, RN3130, RN3138, RN3220 en RN4220. Informatie over hoe de update uitgevoerd moet worden is op deze pagina te vinden. In versie 6.9.0 kunnen we de volgende veranderingen en verbeteringen tegemoet zien:
Mozilla Firefox 56.0.2
Mozilla heeft een tweede update versie 56 van zijn webbrowser Firefox uitgebracht, de laatste versie die nog ondersteuning voor legacy plug-ins biedt. Nieuw in versie 56 is onder meer de mogelijkheid om screenshots te maken, zijn updates vanaf nu een stuk kleiner en is het instellingenmenu aangepast. Zo kan er naar een specifieke instelling worden gezocht, is de indeling logischer gemaakt en zijn de beschrijvingen verbeterd. In versies 52.0.1 en 52.0.2 zijn verder nog de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd:
Total Commander 9.11 RC1
Kort na het verschijnen van Total Commander 9.10 is er een opvolger verschenen die enkele kleine plooien glad moet strijken. Dit programma kan als vervanging voor Windows Verkenner worden gebruikt. Doordat het beeld in tweeën is gesplitst, is het eenvoudig om bestanden te kopiëren, maar het programma kan veel meer. Zo zijn er diverse manieren om bestanden aan te passen, zijn een ingebouwde ftp-client en een multirename-tool aanwezig, en is er ondersteuning voor een groot aantal compressieformaten. Verder kan de functionaliteit met plug-ins worden uitgebreid.
AMD Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.10.2
AMD heeft een nieuwe editie van zijn Radeon Software Crimson ReLive Edition drivers uitgebracht. De drivers zijn alleen geschikt voor de HD 7750 en hoger, de HD 8570 en hoger, en de kaarten uit de R5-, R7- en R9-series. Voor wat betreft Windows worden alleen versies 7 en 10 ondersteund. Voor mensen die Windows 8.1 gebruiken is versie 17.7.1 de laatste versie. Voor oudere kaarten, die nu als legacy of non-gcn worden aangeduid, is Catalyst Software Suite versie 15.7.1 de laatste stabiele uitgave. ReLive Edition voegt onder meer videocapturing en streaming voor games toe. Verder is er Chill, waarmee de videokaart efficiënter met energie moet omgaan en WattMan, waarmee de kaart kan worden overgeklokt. In versie 17.10.1 zijn verder nog de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd:
Intel PROSet/Wireless 20.0.2
Intel heeft kort geleden een nieuwe versie van zijn Intel PROSet/Wireless set uitgebracht met 20.0.2 als versienummer. Deze set bevat zowel drivers als een compacte interface om draadloze profielen in te stellen, en biedt daarnaast uitgebreide statistieken en troubleshooting opties aan vergeleken met Windows. De nieuwe drivers bevatten diverse verbeteringen, waaronder een oplossing voor het recent ontdekte lek in wifibeveiliging wpa2.
CrystalDiskMark 5.5.0
Crystal Dew World is bekend van CrystalDiskInfo, een programma dat uitgebreide informatie geeft over een aan de computer aangesloten opslag. Het bedrijf maakt echter meer programma’s en een daarvan is CrystalDiskMark. Zoals de naam aangeeft, is dit programma bedoeld om de prestaties van een harde schijf te meten. CrystalDiskMark wordt onder een aangepaste BSD-licentie uitgebracht en de broncode kan op de website worden gevonden. Het installatiebestand bevat een advertentiemodule, maar de portable-installer heeft dat niet. Sinds versie 5.0.2 zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:
AMD Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.10.3
AMD heeft een nieuwe editie van zijn Radeon Software Crimson ReLive Edition drivers uitgebracht. De drivers zijn alleen geschikt voor de HD 7750 en hoger, de HD 8570 en hoger, en de kaarten uit de R5-, R7- en R9-series. Voor wat betreft Windows worden alleen versies 7 en 10 ondersteund. Voor mensen die Windows 8.1 gebruiken is versie 17.7.1 de laatste versie. Voor oudere kaarten, die nu als legacy of non-gcn worden aangeduid, is Catalyst Software Suite versie 15.7.1 de laatste stabiele uitgave. ReLive Edition voegt onder meer videocapturing en streaming voor games toe. Verder is er Chill, waarmee de videokaart efficiënter met energie moet omgaan en WattMan, waarmee de kaart kan worden overgeklokt. In versie 17.10.3 zijn verder nog de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd:
LibreELEC 8.2.0
De ontwikkelaars achter het Libre Embedded Linux Entertainment Center hebben versie 8.2.0 uitgebracht. LibreELEC is ontstaan nadat een groot aantal ontwikkelaars bij OpenELEC wegens onenigheid vertrokken zijn en voor zichzelf zijn begonnen. Deze Linux-distributie is gebaseerd op Kodi en kan een computer tot een volwaardige htpc omtoveren. Versie 8.2.0 van LibreELEC gebruikt Kodi versie 17.5 als basis, die kort geleden is uitgekomen. De release notes voor deze uitgave kunnen hieronder worden gevonden.
Cyberduck 6.2.11
Versie 6.2.11 van Cyberduck is uitgekomen. Dit programma, dat onder een gpl-licentie wordt uitgebracht, is een ftp-, sftp- en webdav-client, en heeft daarnaast ondersteuning voor diverse cloudopslagdiensten die van S3 of de OpenStack-api gebruikmaken. Het programma beschikt over een overzichtelijke interface en ondersteunt technieken als Spotlight, Bonjour, Keychain, Applescript en Growl. Daarnaast kun je gebruikmaken van verschillende, al geïnstalleerde teksteditors, waaronder BBEdit, TextWrangler, TextMate, Mi, Smultron en CSSEdit. Cyberduck is in een groot aantal talen te gebruiken, waaronder het Nederlands. Sinds versie 6.2.9 zijn de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd:
SABnzbd 2.3.1
Versie 2.3.1 van SABnzbd is uitgekomen. Met SABnzbd kunnen bestanden van usenet worden gedownload. Dit opensourceprogramma is beschikbaar voor Windows, Linux en macOS, en biedt de mogelijkheid om nzb-bestanden te laden, waarna de juiste files van usenet worden geplukt. Met de ingebouwde webinterface is het mogelijk om het programma via een webbrowser te bedienen. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen doorgevoerd: